Köpek

Köpek Sahiplenilmeden Önce Yapılması Gerekenler

Evinize ya da ailenize yeni bir üye katmak üzeresiniz. Eğer öncesinde bazı önlemler almazsanız, bu hem sizin hem de sahiplendiğiniz hayvan için sıkıntılı ve stres dolu günler geçirmenize neden olabilir.

Yeni bir ev ya da aileyle tanışan köpekler stresli ve gergin olabilirler. Aşağıda sayacağımız önlemleri almanız bu geçiş dönemini bir nebze de olsa daha az sancılı ve rahat atlatmanızı sağlayacaktır.

*Köpeğiniz Eve Gelmeden Önce Yapmanız Gerekenler.

Köpeğinizi eve getirmeden önce bazı hazırlıklar yapmanız gerekecek. Köpeğiniz sizin için en iyi başlangıç için bunları mutlaka yapın.

  1. Aile Toplantısı

Aileye yeni bir birey dahil olacağından bu büyük sorumlukta bütün aile bireylerinin ortak hareket etmesi gerekecektir. Bu yeni aile üyesini herkesin kabul edip etmediğinden emin olun.

Bu toplantıda köpeğiniz için koyacağınız kuralları belirleyin ve bütün aile bireylerinin aynı şekilde davranmasını isteyin. (Ör: Köpeğiniz uyuyacağı yer neresi olacak, Odalardan birine ya da bir kaçına girmesi kısıtlanacak mı, Kanepe ya da koltuklara çıkmasına müsade edilecek mi?)

Köpeğin günlük veya haftalık bakımıyla ilgili ihtiyaçlarını kimin ya da kimlerin karşılayacağını kararlaştırın. (Mama ve su kabını doldurma, tuvaletini temizleme gibi)

2.Alışveriş

Önceden alınması gerekenleri temin edin. Böylece Durmadan ihtiyaç listesi yapıp alışverişe çıkmak zorunda kalmazsınız.

  • Kulube
  • Mama ve su kapları
  • Tasma ve isimlik
  • Oyuncaklar
  • Yatak
  • Temizleyiciler
  • Kapı Bariyerleri (girmesini istemediğiniz odalar için)
  • Mamalar ve tuvalet malzemeleri (Mama tercihi konusunda köpeğinize uygun diyet için veterinerinizle görüşmenizi tavsiye ederiz.)

3. Evin ve Yaşam Alanının Hazırlanması

Köpeğinizin eğitimi ve ailenize alışması için, özellikle de siz evde yokken kalmaları için bir yer hazırlamanız gerekecektir. Bu sizin karar vermeniz gereken bir yer. Ancak bu yeri seçerken şunlara dikkat edin.

  • Zeminin kolaylıkla temizlenebilir olmasına (çiz ve kaka kazalarına müdahale için)
  • Köpeğinizin yutabileceği şeylerden arındırılmış olmasına.
  • Çiğnenmesini ve kirlenmesini istemediğiniz şeyleri çıkarın.
  • Seçtiğiniz mekanda ilaç, kimyasal ve zehirli bazı süs bitkilerinin olmadığından emin olun.

Köpeğiniz eve alıştırmak ve eğitimi 1 hafta kadar sürebilir. Bunun için ilgilenecek kişinin bir hafta kadar evde olması çok iyi olacaktır. Eğer evde bunu yapacak bir varsa bu büyük bir şans. Eğer çalışmak zorundaysanız iş yerinden bir süre izin almanız iyi olabilir.

Köpeğinizi eğitim sürecinde yardım alın. Olası aksi durumlarda ne yapmanız gerektiğini söyleyecek bir profesyonelden olması bu süreci rahat atlatmanızı sağlayacaktır.

Köpeğinizi eve getirirken araba yada taşıma çantası fobisi oluşmaması için dikkatli davranın.

*Evinizin yeni üyesi artık geldi.

Yeni bir yere gelen bir köpek gürültüden ve ve gerginlikten çok rahatsız olur ve alışma süreci uzayabilir. Bunun için 2-3 gün tüm aile bireyleri sakin olun ve mümkünse evinizin de kalabalık olmasına özen gösterin.

Eğitime başlayabilirsin. Ne kadar erken başlarsanız o kadar çabuk yol alırsınız.

  1. Ev eğitimi (sınırları belirleme, yeme-içme, tuvalet eğitimi, uyama yeri)
  2. Sosyalleşme (evdeki diğer bireylerle ve varsa diğer evcil hayvanlarla tanıştırma)

*Çizelge ve Rutin

Köpeğiniz için bir rutin belirlemeniz ev eğitim sürecinde onu rahatlatacaktır.

Yürüyüş yemek yıkanma gibi şeyler için bir düzen oluşturursanız daha çabuk öğrenmelerini sağlarsanız. Bu sayede takibi de kolay olacaktır.

*Kimlik

Köpeğinizin kimliğini çıkartın. Her ne kadar ülkemizde böyle bir sorumluluk olmasa da bu sağlık, emniyet, seyahat gibi bir çok noktada işinize yarayacaktır.

*İyi Bir Veteriner

Köpeğiniz için iyi bir veteriner bulmalısınız. Belirli bir düzende veterinere gitmesi gerektiğini ve her an ihtiyacınız olabileceğini unutmayın.

Yorumlar