Köpek

Köpeğinizin Yaşam Süresini Kısaltan 10 Hatalı Tutum

Evcil hayvan sahipleri olarak köpeklerimiz için sağlıklı ve mutlu bir yaşam sağlama çabasındayız. Onlar için en sağlıklı mamaları en kaliteli oyuncakları alsak da, onları sınırsız sevgiye boğup oynatmak için vakit ayırsak da bu yeterli olmayabiliyor. Evcil dostlarımıza sağlıklı bir yaşam sağlamak için dikkat etmemiz gereken ve gözden kaçırdığımız bazı noktalar var.

1-Köpeklerin Aşırı Kilo Almasına Neden Olmak

Yapılan araştırmalara göre evcil ve sahipli köpeklerin yarısından fazlası (%51-55) aşırı kilolu ve köpek sahiplerinin neredeyse tamamı (%95) köpeklerinin normal kiloda olduğunu düşünüyor. Köpeğinizin aşırı kilolu olması sadece yaşam süresini değil yaşam kalitesini de olumsuz etkileyecektir. Unutulmamalıdır ki köpeklerin sindirim sitemleri insanlarınkinden çok farklıdır ve bunu kabullenmek gerekir.

Sizin yediğiniz yemekleri onlara vermeniz çok sağlıksız olabilir.

Örneğin: bir parça peynir verdiğiniz köpeğinizin durumu, 3 çikolata ya da 1.5 hamburger yiyen insanın aldığı kaloriye neredeyse denktir.

Sadece sizin yediğiniz yemekler de değil. Mama ve özel paylarla beslediğiniz köpeğinizi bile aşırı besliyor olabilirsiniz.

2-Diş Bakımı Yaptırmamak

Köpeklerde diş eti hastalıkları sıklıkla görülür ve diş çürüklerine ve buna bağlı kırılmalara rastlanır.

Hayatınızın bir döneminde mutlaka diş ağrısı çekmiş ya da diş ağrısı çeken birine rastlamışsınızdır. Bunu onlara yaşatmayın.

Yediklerinden dolayı diş eti diplerine biriken ve plak oluşturan gıda ve bakterilerden dolayı bir çok köpek ve sahipleri mağdur ve müzdarip.

Bu biriken plaklar köpeğinizin kalp kapakçığı sorunları yaşamasına böbrek enfeksiyonlarına maruz kalmasına neden olmaktadır.

3- Yıllık Kontrollerinin İhmal Edilmesi

Köpeğinizi yıllık olarak veterinere götürmek maddi olarak bir yük gibi görünse de, bunu yapmak onun hayatını kurtarabilir. Sağlıklı köpekler için bile yıllık fiziksel değerler önemlidir.  

Köpeğiniz normal davranıyor olsa ve her şey yolunda görünse bile, göremediğimiz ve kendini belli etmeyen bir sorun olabilir. Eğer bir sorun varsa tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olacaktır.

Bazı durumlarda, hastalık belirtileri ortaya çıktığında yapılacak fazla bir şey kalmamış olabilir. Bunun için Köpeğinizin kontrollerin aksatmayın.

4- Günlük Egzersiz Yapmamak

Hafta da bir ya da bir kaç gün onu dışarı çıkarmak yeterli olmayabilir. Köpekler yaşantıları boyunca düzeni ve rutini sever.

Egzersizler köpeğiniz enerjisini boşaltmasını, zihinsel olarak uyarılmasını ve kondisyonun devam ettirmesini sağlar. Bir ya da iki gün çıkardınız diye köpeğiniz kapatıp- bağlayıp onu egzersiz yapmaktan alıkoymayın.

Sosyalleşmeyen ve insanlarla iletişim olmayan köpekler depresyona girebilir. Aşırı agresif davranabilir ve gezintiyi size zehir edebilir. Bunun önüne geçmek için rutin egzersiz ve geziler ayarlayın.

5- Sigara Dumanına Maruz Bırakmak

Köpeklerin ciğerleri de insanlarınki gibi sigara dumanı v.b. şeylere maruz kaldığında bozulup kararmaya başlar. Sigara dumanına maruz kalan köpeklerin dumanı bertaraf edecek ya da etkilenmlerini önleyecek bir sistemleri yoktur.

Bu da kanser riskini arttırır ve solunum yolları enfeksiyonlarına neden olabilir.

6- Pire, Kene vb. Asalakları Önlememe

Bunları kontrol altında tutmak için yapabileceğiniz bir çok yöntem var. Zaten düzenli aşılarını takip eder ve veteriner hekiminizle irtibat halinde olursanız günümüzde bunlara maruz kalmanız ya da atlatamamanız neredeyse imkansız.

7-Zorlamak ve Fıtratlarını Göz Ardı Etmek

Bazı köpeklerin diğerlerine göre daha fazla egzersiz yapmaları gerekebilir.

Bazılarının ise sıcağa ya da soğuğa karşı hassasiyeti vardır.

Örneğin: Bulldog, Pekinez ve Boxer gibi cinler aşırı sıcağa maruz bırakılmamalıdır. Köpeğinizin ırkını iyi tanıyın. İhtiyaç ve hassasiyetlerini asla göz ardı etmeyin.

8-Yemek Artıklarıyla Beslemek.

Yemek Artıklarıyla besleyerek ya da kendi yediklerinizden vererek köpeğinize çok büyük kötülük yaptığınızı bilin.

Bunu yaparak köpeğinizin diyetine fazladan kalori eklemiş oluyırsunuz.

Ayrıca insanların tükettiği gıdalar yağ ve şeker bakımından köpeklerin maruz kalmaması gereken oranlara kıyasla oldukça yüksek oranlara sahiptir. İnsanların tükettiği ; çikolata, sarımsak gibi bazı yiyecekler köpeğiniz için zehirleyici etkiye sahip olabilir.

9-Köpeğinizi Denetimsiz Olarak Dışarıda Bırakmak

Köpeğinizin gözetiminiz dışında serbestçe dışarıda dolaşması istenmeyen bir çok durumla karşılaşmanıza neden olabilir.

Araç çarpması, vahşi hayvanlar, zarar verebilecek kötü niyetli insanlar, evcil hayvan hırsızları, kaybolma bunlardan ilk akla gelenler.

10- Kısırlaştırmama

Kısırlaştırılmış köpeklerin kısırlaştırılmamış emsallerine göre;

Meme kanserine yakalanma riski, prostatik hastalıklar, testis kanseri, agresiflik gibi yakalanma riski daha azdır.

Yorumlar