Balık

Evcil Hayvan Sahiplenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler.

Günümüzde birçok insan çeşitli nedenlerle hayvan sahiplenmeyi tercih etmektedir. Sahiplenmedeki sebep ya da sebepleriniz ne olursa olsun, Önce aşağıdaki maddelere bir göz atın.

1. Evcil hayvan sahiplenmeden önce, ne istediğinize karar vermelisiniz.

2. Ne tür bir hayvan sahiplenmek istediğinize karar verdiyseniz. Beslemek istediğiniz tür hakkında detaylı bilgi edinmelisiniz. ( Bakımı, ömrü, davranış özellikleri, yaşadığınız yerle uyumu, yaşam alanı, karakteri… gibi)
Eğer karar verdiğiniz türün sahiplenmeniz için pek de uygun olmadığına karar verirseniz, tür konusunu bir daha gözden geçirmelisiniz.

3. Sahipleneceğiniz canlıyı yaşadığı sürece terk edemeyeceğinizi -terk etmemeniz gerektiğini- asla ama asla aklınızdan çıkarmayın.

4. Her ne kadar hayvan sahiplenmek kolay görünse de Bütçenizi zorlamayacak bir hayvan seçmenizi tavsiye ederiz. Bazı türlerin daha çok mama ya da daha çok veteriner ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekir. Yemek, bakım, ilaç, veteriner gibi kalemlerde harcama yapmanız gerektiğini unutmayın.

5. Özel tür ya da egzotik hayvan beslemek isteyebilirsiniz. Bu gibi hayvanları sahiplenmek için (özellikle yurtdışından getirmek) ciddi prosedürler uygulanmaktadır. Bunun için adımlarınız sağlam ve dikkatli atmalısınız.

6.Sahiplendiğiniz hayvanın (ailesi, genleri v.s. yani) geçmişi ile ilgili ne kadar çok sey bilirseniz o kadar rahat edersiniz.

7. Şehrinizdeki sahipsiz hayvanları sahiplenebilir ve bu canların sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmelerini sağlayabilirsiniz.Barınaklar, klinikler ve sokaklarda, sizi bekleyen canların olduğunu unutmayın.

Özetle bir hayvan sahiplenmek bir evlat edinmek ya da bir çiftin çocuk saihibi olmaya karar vermesiyle aynı şeydir.

Yavruyken bütün canlılar çok tatlıdır.
Büyüyünce bakamayacaksanız sahiplenmeyin.


Çocukların okul, giyim, yemek masrafları gibi sahiplendiğimiz hayvanların da çeşitli masrafları olacaktır. Eğer yetiştiremeyecek ve bundan dolayı terk edecekseniz sahiplenmeyin.


Ev ortamıza uyum sağlaması, çevre faktörü, komşular v.s. gibi etkenlerle baş edemeyecekseniz sahiplenmeyin.

Yorumlar